Protetik

Trasiga, slitna eller saknade tänder – vilka behandlingar finns?
Det finns många sätt att reparera skadade tänder. Små hål kan oftast lagas bäst med fyllningar i plast (komposit). Om en skada är större kan det vara bättre att täcka över hela tanden med en krona som blir både snyggare och mer hållbar.

Om en eller flera tänder saknas då kan luckan/luckorna fyllas ut på flera olika sätt:

  1. konstgjorda tänder på dina egna tänder.
  2. konstgjorda tänder på implantat.
  3. en avtagbar protes

Konstgjorda tänder som sitter på dina egna tänder kallas för en bro. Behandlingen innebär att tandluckor fylls ut med en fastsittande konstruktion som täcker över och vilar på närliggande tänder. Broar byggda på egna tänder har använts i många år och kan vara en utmärkt behandling. En välgjord bro byggd på egna tänder kan hålla i många år.
Implantat är titanskruvar som sitter fast i käkbenet och fungerar som tandrötter. På implantat kan man fästa konstgjorda tänder som sitter fast i munnen. På detta sätt går det att ersätta tänder som har förlorats på grund av karies, tandlossning eller olyckor. Implantat-tänder är generellt sett en dyrare behandling men ger ett resultat som liknar känslan av naturliga tänder och kräver ingen beslipning av närliggande tänder.
En avtagbar protes kan vara ett bra alternativ om det inte går att bygga en bro på befintliga tänder i munnen eller om det finns för lite ben för implantat. En avtagbar protes är ofta billigare än fastsittande tänder och lättare att rengöra eftersom den går att ta ut från munnen.

Vår filosofi
Vi arbetar på ett modernt sätt och ligger i framkanten av utvecklingen samtidigt som vi använder oss av beprövade metoder som har funnits i många år. Exempel på detta är vår användning av digital avtryckstagning och digital framställning av nya tänder. Istället för att avgjuta tänderna med en kladdig massa i munnen har vi numera möjlighet att skapa en modell via en liten kamera som läser av tänderna i munnen. I många fall designas de nya tänderna i ett dataprogram och de framställs i en datorstyrd fräsmaskin. Men det finns fortfarande fall där det bästa estetiska resultatet kräver en skicklig tandtekniker och gammaldags hantverk. Varje patient och varje behandling är unik. Vårt jobb är att utnyttja de olika verktygen som finns för att uppnå ett optimalt resultat för just dig.

Det finns ingen behandling som är bättre i alla situationer och den bästa lösningen är ofta en blandning av olika alternativ. Vi utgår alltid från dina specifika önskemål och förutsättningar. Vi börjar alltid med en noggrann undersökning och därefter tar vi tillsammans fram ett behandlingsförslag som passar just dig.Brandon Washburn


Lämna ett meddelande